Vihdoinkin oma talous kuntoon

Hirvittääkö, pelottaako, ahdistaako, haluatko unohtaa raha-asiat ? Valvotko öisin ja mietit ja pelkäät miten saat taas laskut maksettua? Pidätkö numeroista, budjeteista, veroista – en minäkään. Mieluummin olisin ajattelematta moisia asioita.

Vuosikausia olen halunnut muuttaa omaa taloudenpitoani ja välillä yrittänyt oppiakin jotain ja käynyt seminaareissa jopa Amerikassa asti, mutta olen huomannut että mikään ei muutu jos mikään ei muutu. Nolottaa jopa sanoa tämä julkisesti kuinka onneton rahanhaltija olen ollut. Ei ole väliä tuleeko sitä rahaa vähemmän vai enemmän, mutta jos laittaa kaiken menemään ja joskus jopa enemmänkin kuin on tuloja, niin seuraus on ”kaulaa kuristava” .

”Viisaalla on varastossa kalleuksia ja herkkuja, tyhmä panee kaiken menemään” (Snl. 21:20)

Viime vuonna päätin sitoutua omaan hyvinvointiini ja otin sen vuoden teemakseni. En siis yrittänyt vaan sitouduin. Sainkin pudotettua terveellisellä tavalla painoani kymmenen kiloa ja se on pysynyt poissa. Samoin se ikuinen alkuvuoden kahden kuukauden uupumus on ollut tipotiessään viime ja tänä vuonna ruokavalion muutoksen myötä. Toki siihen vaadittiin työtä, mutta kun olin tehnyt päätöksen, oikeat työkalut ”tuotiin” eteeni.

Tänä vuonna päätin ottaa vuoden teemakseni Taloudellinen Hyvinvointi 2016. Koska huomasin, että pystyn saamaan fyysisen hyvinvointini parempaan kuntoon vaikka olen laiska kokki ja liikkuja ( Tästä aiheesta blogiartikkeli   ), ymmärsin, että samoilla keinoilla pystyn saamaan talouteni kuriin ja jopa pitämään siitä. Kun olin jälleen tehnyt päätöksen, työkaluja tuli eteeni. Kirjahyllystäni löytyi pölyttynyt Dave Ramseyn kirja ”The Total Money Makeover” ja ryhdyin lukemaan sitä. Monet asiat tuntuivat vierailta ja pelottavilta ja taloustermistö englannin kielellä ei tehnyt asiaa helpommaksi. Mutta päätin ryhtyä toimeen ja ottaa näitä Baby Steppejä. Ensimmäiseen kuului saada tililleen 1000 dollarin/euron puskurirahasto yllättäville menoille. Ajattelin, että tuohon menee monta kuukautta kun omalla säästötililläni oli 150 euroa ja velkoja runsaasti takaisin maksettava. Kirjassa kuitenkin sanottiin, että useimmat tekevät tämän ensimmäisen kuukauden aikana. Ihmeellisiä asioita tapahtui kun sain selkeitä ohjeita ja sain omaksi hämmästyksekseni tuon 1000 € säästöön. Se innosti eteenpäin.

Toinen tosi innostava työkalu tuli eteeni ja se oli Tiia Konttisen kirja ”Sinullakin On Oikeus Vaurastua” . Tämä otsikko saattaa saada meidät vaatimattomat suomalaiset varpailleen, mutta kun tietää mitä kirja pitää sisällään, sitä haluaa jakaa muillekin. Ja siksi myös innostuin kirjoittamaan asiasta. Aloin lukemaan tätä e-kirjaa ja huomasin, että tämähän on helpompaa kun se on suomeksi ja suomalaisille kirjoitettu, ei tarvitse soveltaa esim. Amerikkalaisia systeemeitä. Huomasin, että Tiia oli myös lukenut myös Ramseyn kirjaa ja opit olivat saman kaltaisia.

Luin myös Tiian kirjasta kuinka meillä on ylimääräisiä tuloja, joita emme edes tajua saaneemme. Kirjassa oli monta erilaista esimerkkiä. En tuohon heti uskonut, mutta sitten kun olin tulossa lentokoneella Ruotsista Suomeen kollegoiden kanssa, olin ainoa joka ei mahtunut ylibuukattuun koneeseen. Sain mukavat korvaukset Finnairilta kun palasin kotiin vasta seuraavan aamun koneella. Olin innoissani siitä, että tämä juttu toimii. Raamatussakin sanotaan että jos olet vähässä uskollinen, sinut laitetaan paljon haltijaksi.

Olen itse ihan alkutaipaleella omassa talouden hallinnassani ja tavoitteeni on saada kaikki lainat maksetuksi tämän vuoden puolella ja sen lisäksi vielä mukavasti säästöjäkin tilille. Se vaatii sitoutumista ja työkaluja ja olen todella innoissani Tiian kirjan selkeistä neuvoista taulukoineen, mitä voi printata ja täyttää. Jo pienilläkin muutoksilla saa isoja asioita aikaan kun tekee niitä säännöllisesti – ihan samoin kuin vaikka ruokavalion muuttamisessa terveellisemmäksi. En olisi ikinä uskonut, että innostun oman talouteni hallinnasta ja sen oppimisesta. Todella mielenkiintoista nähdä missä ollaan joulukuussa. En siis yritä, vaan olen sitoutunut.

Jos haluat vähän tai paljon vinkkejä missä voi säästää, millaisilla eri tavoilla voi saada lisätuloja, miten voi palkita itseään ja isona lisänä vielä miten ajattelu ja alitajunta ohjaavat meitä raha-asioissa, näistä löytyy paljon tietoa kirjoista, blogeista, facebookryhmistä ja mm seminaareista. Taloutta voi parantaa monin eri tavoin; jos tekee vain yhdenkin niistä, niin ollaan jo menossa parempaan suuntaan, saati sitten jos ottaa monta työkalua käyttöönsä.

 

Sitten kun haluat lisää työkaluja lisätuloihin, voin auttaa siinä erilaisin keinoin. Tästä minulla on yli 16 vuoden kokemus.  On helppo suositella tuotteita, joista itse on innostunut ja jotka oikeasti ovat hyviä ja saavat asiakkaat aina uudelleen hankkimaan lisää. Kysy lisää eri vaihtoehdoista.

Miltä tuntuisi jos minun ja sinun raha-asiat olisivat oikealla mallillaan ? Olen ottanut ensimmäiset askeleet, ota sinäkin ! Ehkäpä tämä kirjoitus tuli elämääsi juuri oikealla ajallaan, toivon niin !

 

” Et pysty kovin paljon vaikuttamaan kansalliseen talouteen, mutta on paljon, mitä voit tehdä oman taloutesi eteen ” – Zig Ziglar

”Just Do It” – Nike

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s